Zeer geslaagd Open Monumenten weekend

zondag 10 september 2017

Ondanks dat het weer niet helemaal meewerkte, kijken we terug op een fantastisch Open Monumenten weekend met volop activiteiten in en rond de molen en een grote publieke belangstelling. Ruim 1.000 mensen bezochten de 'geamputeerde' molen die zonder de fokken aan de wieken zijn rondjes draaide. Op de eerste zolder verkocht Antiquariaat Mooi Exemplaar een grote diversiteit aan boeken. De opbrengst van de boekverkoop, maar liefst € 500,- kwam ten bate van de actie "Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken", waarvoor we Freya en Ruud van Mooi Exemplaar zeer erkentelijk zijn. De Open Monumentendagen hadden als thema "boeren, burgers en buitenlui". In dat kader hadden de heren Wielie Spieker en Theo Polman buiten de molen hun schitterende oude tractoren opgesteld. Ook het standje waarin Derk Huizinga informatie gaf over het inmaken en conserveren van groenten, paste in dit thema. Op zondag was Esther Velner aanwezig met verrassend creatief haakwerk. Ook zij stelde genereus haar opbrengst ter beschikking aan de fokkenactie. Op de begane grond van de molen werden pannenkoeken gebakken en werd koffie, thee en limonade geschonken, en was het een gezellige drukte.

Tijdens het weekend was er een prijsvraag voor kinderen t/m 12 jaar, die eruit bestond de hoogte van de molen te schatten. Zondagmiddag kwam de brandweer met een spuitwagen en een hoogwerker om de hoogte van de molen op te meten. Met wethouder Coby Pennings in het bakje van de hoogwerker werd met behulp van een lang touw de hoogte van de molen tot aan de grond opgenomen. Het op straat uitgelegde touw werd met hulp van de aanwezige kinderen opgemeten om de hoogte te kunnen bepalen. De uitslag wordt op zaterdag 23 september 2017 bekend gemaakt in aanwezigheid van de kinderen met de beste schattingen.

Op beide dagen namen veel bezoekers de moeite om de trappen naar boven te beklimmen om een kijkje te nemen op de stelling en in de molen. Gelukkig waren we daar met voldoende molenaars aanwezig om de geïnteresseerden van tekst en uitleg te voorzien. Wat een feest was het met zoveel belangstelling!. Na afloop bleek het dubbel feest, omdat bleek dat er fantastisch was bijgedragen in de giftenpot voor het herstel van de fokken. De "fokkenactie" loopt nog enige tijd door, voor meer informatie zie: www.molenfonds.nl/help-nooit-gedacht-aan-nieuwe-fokken.


We bedanken alle vrijwilligers en sponsors en natuurlijk ook aan die ruim 1.000 bezoekers die dit Open Monumentenweekend tot een heel speciaal evenement hebben gemaakt!
Van Zuijlen - De Lekkere Bakker!

Twitter