Warnsveld een molen rijker.

zaterdag 3 mei 2014  

Vanaf 10 mei, de Nationale Molendag, heeft Warnsveld er een molen bij. Op de eerste zolder van de Nooit Gedacht staat een levensechte wipmolen. Een werkend model van een van de molens van Meerkerk. De bouwer Theo Gianotten heeft in 4 jaar tijd ruim 800 uur besteed aan het maken van de replica, schaal 1 op 12. Het resultaat mag er zijn en de molenaars van de Nooit Gedacht zijn dan ook blij dat ze het model in bruikleen aan het publiek mogen tonen.
Een wipmolen is een poldermolen die in de15e eeuw is ontwikkelt om water vanuit de polder omhoog te brengen. Dat moest er voor zorgen dat de bewoners van het achterliggende lage land hun voeten droog houden. De wipmolen is ontstaan uit het oudste type windmolen dat in Nederland voorkomt, de standerdmolen, Een vierkante molen geplaatst op een paal, de standerd. Bij de wipmolen is het vierkante, draaibare bovenhuis echter veel kleiner dan dat van de standerdmolen, terwijl de pyramidevormige onderbouw of ondertoren weer veel groter is. Het onderhuis was dikwijls zo groot, dat er een woning in ondergebracht kon worden. Het bovenhuis bevat de wiekenas en de overbrengingswielen die er voor zorgen dat de verticale koningsspil draait. Dwars door het onderhuis loopt de koningsspil die daar met een tandwieloverbrenging uiteindelijk het opvoerwerktuig, het scheprad aandrijft. Het scheprad stuwt het water door de nauwe watergang naast de molen zo'n 1,50 meter omhoog. Het model van de molen van Meerkerk brengt het water 9 cm omhoog. De werking van het scheprad is fantastich te zien doordat je ook een kijkje kunt nemen ''onder de grond''. Iets wat bij een grote molen niet moglijk is. Het gebied van de wipmolens is het polderland van Zuid-Holland, het westelijk deel van Utrecht, het Gelders rivierengebied en het land van Heusden en Altena in de provincie Noord-Brabant.
Nieuwsgierig geworden hoe een poldermolen en een korenmolen nou echt werken, kom dan op de Nationale Molendag, 10 mei, eens een kijkje nemen op de molen Nooit Gedacht in het dorp Warnsveld. Trouwens ook op andere zaterdagen en tijdstippen als de molen draait is hij open voor bezoek.
Van Zuijlen - De Lekkere Bakker!

Twitter